УКРАЇНСЬКА ГРЕКО-КАТОЛИЦЬКА ПАРАФІЯ СВЯТОГО АРХИСТРАТИГА МИХАЇЛА

Материнській молитві — дитяча подяка

У нашому народі здавна живе любов і пошана до матері. Її жертовний труд заради дітей, безкорислива любов, що нічого не вимагає взамін, її безперестанні гарячі молитви, що часто рятують від блуду і непевних доріг її дітей, — вражають. Перед матір’ю схиляють голови мудреці, поети і президенти, бо чого навчить мати, що вбере дитя разом з її молоком, — те на все життя. Бути матір’ю – це дарунок Божий. Материнський обов’язок – виховувати дітей, бути взірцем і прикладом у духовному християнському житті, навчати Божої любові. Для справжньої матері немає нічого щоби було дорожчим від своєї дитини. І не дивним є те, що сьогодні, коли світ потопає у злі, серця багатьох матерів переповненні тривогою за майбутнє своїх дітей. Як зберегти їх від бід та небезпек, які переслідують їх на кожному кроці? Є вірний і дуже надійний спосіб – це молитва.

Ще у церкві сутінки, ще не запалені свічки до недільної Божественної літургії, а три жіночі постаті схилились у щирій молитві. Це Галина Бойко, Анна Скомська та Валентина Гербст. Два роки тому з волі Божої та благословення нашого пароха о.Богдана Луки п.Г.Бойко започаткувала у церкві Юрія Переможця, що у Ляйпцігу рух “Матері в молитві”. З того часу ці три українські матері кожної неділі промовляють свої спільні молитви не тільки за своїх дітей та онуків, але й за всіх дітей нашої громади, за дітей всієї України, за Боже благословення для нашої багатостраждальної Батьківщини, за добре християнське виховання дітей та молоді та за наші родини. Часто до них приєднуються інші парафіянки, і тоді багатоголоса молитва материнських сердець здіймається у небесну вись і єднається там з молитвами усіх спільнот “Матері в молитві”. Бо тільки сердечною материнською молитвою і особливо спількою молитвою матерів ми можемо випросити у Бога кращої долі для всіх дітей, захистити їх від всякого зла. Такі спілкування з Богом , з Пресвятою Богородицею сприяють ще більшому згуртуванню нашої громади, закладають міцний фундамент для побудови здорової сім`ї. Ці спільні молитви скріплюють нашу віру, віру в силу цих молитов, які йдуть з глибини душі і серця, Віримо , що від них наші діти подобрішають, побачать яскраве світло Божої та материнської любові.

У травні, коли світом переможною ходою йде весна, приходить до нас свято Матері. Це свято любові і благодаті: любові до Божої Матері, до найдорожчої матусі, любові до неньки України. До нього з хвилюванням готувалися, як діти нашої громади, так і спільнота “Матері в молитві”. Діти вивчали тематичну поезію та пісні, а матері особливі молитви до Пресвятої Богородиці за Україну, щоб Небесна Матінка вислухала прохання і потішила народ в земних смутках і турботах. Щоб допомогла зберегти рідну українську мову, культуру, спадщину. І слід сказати, що свято вдалося на славу. Скільки прекрасних, добрих і теплих слів прозвучало для наших матерів, скільки чудових мелодій викликали усмішки і сльози радості на очах присутніх. Особливо зворушливо діти виконали пісню Галини Васіної на слова Тараса Музичука “Синова молитва”. Вона прозвучала ніби очікуване відлуння на молитви материнської спільноти, які в цей день з особдивою урочистістю линули у небесну блакить:

Я молюся до Діви Марії
І прошу у Господноьго сина,
Щоб збулися всі мамині мрії.
В мене мама на світі єдина.

На закінчення святкової програми діти обдарували всіх присутніх матерів теплими обіймами і букетами троянд.

А далі за горнятком запашної кави та смачними пляцками ще довго лунали українські пісні про матерів, про Україну. Серце і душа раділи, що з ласки Божої наша громада міцніє і зростає з кожним роком, що тут, у Німеччині, маємо змогу задовольняти свої релігійні і національні потреби. Тож і на далі проситимемо у Небесної Неньки Пречистої Діви Марії бути нам і нашим сім’ям захисницею, заступницею і молитвенницею. Хай береже нас і всі українські родини від земної суєти і всякого зла. Хай дарує нам життєву мудрість, силу духа і силу молитви. Бо ніщо не може зрівнятися з молитвою, а особливо з материнською. Вона неможливе робить можливим, а нездійснене — реальним.

Я пронесу крізь роки
Образ твій - в серці нескритно.
Ніжна твоя рука,
Тиха твоя молитва.

Просіть і дано буде вам, шукайте і знайдете, стукайте і вам відчинять» Лк.11.9

Макогон Оксана